lauantai 1. marraskuuta 2008

Huovutus - tyyny

Käsityökoulu käynnistyi syksyllä 2008 huovutuksella. Opettajana tässä osiossa oli Tarja Virtanen.

Odotukseni huovutuksen suhteen eivät olleet kovin korkealla, sillä aiemmat huovutuskokeilut eivät olleet kovin onnistuneita. Etukäteen pelkäsin, onnistunko saamaan mitään loppuun asti huovutettua ja käyttökelpoista työtä aikaiseksi.

Huovutuksen ohessa opiskelimme värioppia. Teimme väriympyrän sekä maalaamalla vesiväreillä että huovuttamalla.Varsinaisena harjoitustyönä teimme sisustustyynyn. Työ käynnistyi suunnittelulla, joka tuntui aiempiin työskentelytapoihin verrattuna hyvin perinpohjaiselta. Saimme tyynyn suunnittelua varten ensimmäiseksi seuraavan tehtävän:

"Tässä mind map -tehtävä seuraavaksi tapaamiskerraksi eli 10.10 varten. Pohdi mitkä muistot ovat sinulle tärkeitä.
Aseta itsesi mind mapin eli käsitekartan keskiöön ja mieti, miten erilaiset muistot muistuvat mieleesi lapsuudesta, nuoruudesta ja nykyisestä elämästä.
Pohdi käsitekartan avulla muistoihin liittyviä aistimuksia, värejä, hajuja ja mielikuvien synnyttämia konkreettisia tapahtumia, joihin liittyy erilaisia ympäristöjä ja esineitä. Mind map voi olla hyvinkin henkilökohtainen ja sitä ei tarvitse näyttää ryhmässä.
Kartan tavoitteena on kerätä tyynytehtävää varten ideoita. Tyynyn suunnittelun lähtökohtana ovat muistot. Teemme 10.10 myös kollaasin omasta sisustetusta tilasta. Tila voi olla myös olla "mielentila."
Kollaasia varten ota mukaan aikakaus- ja sisustuslehtiä. Malmilta saat kaiken muun ( väripapereita, kartonkia liimaa, värejä, yms...)
Sekä kollaasi että käsitekartta ovat työkaluja tyynyn suunnittelua varten."Kollaasi

Kollaasin ja käsitekartan pohjalta minulla alkoi itää mielessäni suunnitelma tyynystä, jossa olisi molemmilla puolilla samanlainen kuvio, joka toisella puolella tyynyä hahmottuisi kerällä nukkuvaksi kissaksi poikasensa kanssa ja toisella puolella tyynyä auringonkukaksi.

Luonnos 1

Luonnos 2

Tyynyn kappaleet huovutettiin tasona. Toisen tyynykappaleista ehdin tehdä oppitunneilla Malmitalolla; toisen kappaleen huovutin kotona. Huovutus oli yllättävän aikaavievää. Koristelin valmiiksi huovutetut kappaleet kirjomalla villa- ja helmilangalla yksityiskohtia. Leikkasin kappaleet saksilla nelikulmion muotoon, ja yhdistin tyynykappaleet toisiinsa ompelemalla ne nurjat puolet vastakkain etupistoilla yhteen. Alkuperäinen ajatukseni käyttää pykäpistoja osoittautui hankalaksi johtuen siitä, että huopalevyt ovat aika paksuja.


Kissat

Auringonkukka

Lopputuloksesta  tuli mielestäni aika onnistunut ja tyyny pääsi käyttöön kotisohvalle. Olen tyytyväinen, että sain positiivisen kokemuksen huovuttamisesta, josta aikaisemmat kokemukseni olivat tuottaneet vain epäonnistumisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti