sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

Kirjan kokoaminen

Kirjan yksi lehti koostuu suorakaiteen muotoisesta wertexkangaspalasta, joka on taitettu pitkittäin kahtia. Jokaisella aukeamalla on vasemmalla puolella teksti ja oikealla puolella tekstiin liittyvä kuva.

Sivun sisäreunaan jätetään "marginaali" purjerenkaiden laittamista varten. Päätin tehdä sivuihin myös vaihtoehtoisen kiinnityksen: Sisäreunoihin on ommeltu nyöristä lenkit joiden läpi kirjan kansiin kiinnitetyt nauhat voi pujottaa ja solmia.

Kirjan jokaisen sivun sisällä on laminoitu pahvinpala, jotta sivut ovat tukevammat käytössä.

Valmistin ensin kirjan sivut ja viimeisenä kannet. Jälkeenpäin ajateltuna olisi kannattanut menetellä toisin päin. Kansiin olisi ollut mahdollista sovittaa sivuja ja pohtia sivuilla olevien elementtien sijoittelua suhteessa siihen miltä ne näyttävät valmiissa kirjassa.

Minulla oli alunperin ajatuksena käyttää useita käsityötekniikoita ja materiaaleina mahdollisimman paljon kierrätys- tai kotoa valmiiksi löytyvää materiaalia. Loppujen lopuksi käyttämäni tekniikat olivat ompelutekniikoita: koneompelu, kirjonta ja applikaatio. Jälkimmäinen tavoite toteutui sen sijaan melko pitkälle. Ostin kirjaa varten wertex-kangasta ja nyöriä; kaikki muu on toteutettu omista kaapeista löytyneillä materiaaleilla. Päädyin käyttämään aika paljon huopaa tai vanutettua villaneuletta, koska se on purkautumatonta materiaalia ja näin ollen helppoa applikoida.

Kirjan tekeminen oli aikaa vievää. Monet kuvat rakennettiin pienemmistä paloista, joten ompelujärjestys täytyi suunnitella hyvin. Jonkun kerran jouduin poikkeamaan alkuperäisestä suunnitelmasta, kun havaitsin sen toteutusvaiheessa toimimattomaksi. Esimerkiksi lammas-kuvan nurmikon toteutin alunperin ryijytekniikalla, mutta päädyin sen sijaan käyttämään nurmena vanhaa froteepyyhettä.

Alla on kuvia "Sip sip sika metsään menee" -loruun liittyvän sivun eri vaiheista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti