sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

Kudonta (kevät 2010)

Toisen lukuvuoden keväällä opettelimme Kirsin johdolla kutomista kangaspuilla. Ensiksi harjoittelimme kutomista paperinaruloimeen. Minä kudoin kolmella sukkulalla kaitaliinan, jossa käytin kuteena keltaista hamppulankaa, nauhalankaa (neulomiseen tarkoitettua) ja ohutta paperinarua.

Itsenäinen harjoitustyö oli maton kutominen. Minä päätin kutoa maton tyttäreni huoneeseen ja värimaailmaksi valikoitui tämän perusteella vihreän sävyt. Halusin tehdä perinteisen räsymaton, jossa kuteena käytetään vanhoista vaatteista leikattua matonkudetta. Itse leikatun kuteen lisäksi käytin matossa Kauhavan Kangasaitan kierrätyspuuvillasta valmistettua ontelokudetta. Osan vanhoista lakanoista värjäsin Dylon-pesukonevärillä.

Loimme yhdessä yhteensä 40 metriä pitkän mattoloimen ja laitoimme sen kangaspuihin Kirsin johdolla. Maton sidoksena oli palttina ja ripsi. Vain osa pääsi osallistumaan tekemiseen ja itse lähinnä seurasin sivusta. Olen kutonut kangaspuilla aikaisemminkin, ja jotkut asiat palasivat mieleen tämän opintojakson myötä.

Meitä pyydettiin tekemään mattoa varten vähintään viisi luonnosta erilaisilla värityksillä:Lopullinen mattosuunnitelmani on seuraavassa kuvassa. Siinä näkyvät myös käyttämäni matonkuteet ja niiden yhdistelmät. Kudoin maton kolmella sukkulalla ja yksi kuteista oli koko ajan tumman- tai vaaleanvihreä trikookude; kaksi muuta kudetta vaihtelivat. Matto koostuu viidestä erivärisestä "alueesta", joiden välissä on kapeat raidat ripsisidoksella. Ja tällainen matosta tuli, kuvassa puolet matosta:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti