maanantai 20. helmikuuta 2012

Koskettelukirjan suunnittelusta

Celia-kirjaston oppaassa asetetaan lukuisia vaatimuksia, jotka täytyy ottaa huomioon työn suunnittelussa. Näitä ovat mm. seuraavat:

Kohderyhmänä pienet lapset, joten kaikkien materiaalien ja ratkaisujen tulee olla turvallisia.

Materiaalien tulee olla myrkyttömiä ja kestää kovakourainenkin tutkiminen niin käsillä kuin suulla.
Pienille lapsille tarkoitetussa kirjassa ei saa olla pieniä irtoavia osia.

Materiaalien tulisi olla likaa hylkiviä, pestäviä ja käyttöä kestäviä.

Materiaalivalintojen täytyy jäljitellä todellisuutta. Kirjan kuvia kosketellaan ja tunnustellaan, joten materiaaleissa tulee olla kontrastia ja erilaisia pintoja. Kirjaan voi liittää myös ääntä tuottavia materiaaleja ja erilaisia toiminnallisia elementtejä, kuten taskuja, vetoketjuja ja irroitettavia hahmoja.

Värikontrastien täytyy olla selkeät. Taustassa ja kuvioissa tulee välttää kirjavuutta ja sekavuutta. Kuvassa tulee pyrkiä yksinkertaisuuteen: mieluummin vähän kuin paljon. Kuvissa on vain niitä asioita, joihin tekstissä viitataan.

Ihmis- ja eläinhahmot tulee kuvata kokonaisina siten, että niiden kaikki raajat, häntä ja muut olennaiset yksityiskohdat ovat kuvassa ja erottuvat. Kasvot ja pää tulee kuvata edestäpäin ja molemmat silmät tulee olla kuvassa.

Kuviin voin sijoittaa ns. ohjausviivan, joka auttaa ymmärtämään että eläin kävelee maan pinnalla eikä leiju ilmassa.

Kirjan koko on maksimissaan kymmenen kuvasivua. Kohollaan olevat elementit tulee pyrkiä sijoittamaan eri sivuilla eri kohtiin, jotta kirjasta ei tule liian paksu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti